Autor kresleného seriálu Simpsonovci Matt Groening má 70 rokov

15.02.2024 Celý región

Portland/Bratislava 15. februára (TASR) - Predtým ako pobláznil svet kresleným seriálom Simpsonovci, ktorý sa stal najúspešnejším na svete, pretĺkal sa životom, ako sa len dalo. Umýval riady, robil komparzistu, čašníka, šoféra, predával v hudobnom obchode platne. A popritom si kreslil. Matt Groening sa vo štvrtok 15. februára dožíva 70 rokov.

Jeho americký sen sa začal napĺňať pred vyše 34 rokmi. V roku 1989 sa chopil ponúknutej šance a v USA sa odštartovala história kresleného seriálu Simpsonovci (The Simpsons), ktorý sa stal celosvetovým fenoménom. Seriál satiricky odráža život priemernej americkej rodiny, ktorú zosobňuje Homer Simpson, jeho manželka Marge, ich deti Bart, Lisa a Maggie a celý rad vedľajších postáv. Sitcom zároveň paroduje americkú kultúru, spoločnosť i všeobecné ľudské neduhy.

A prečo sú postavičky žlté? "Simpsonovci sú žltí, pretože keď sme vymýšľali ich farbu, nechcel som použiť bežné farby kresleného filmu. Jedna animátorka navrhla túto farbu a keď mi ju ukázala, povedal som si, že je správna," prezradil médiám Matt Groening s tým, že táto farba je ľahko identifikovateľná. "Keď budete prepínať diaľkovým ovládačom kanály a zrazu sa vám zjaví žltý záblesk, budete vedieť, že sledujete Simpsonovcov," dodal.

Autor takisto prezradil, ktorú postavičku považuje za najvtipnejšiu. Nie je to Homer a nie je to ani Bart, ale jeho kamarát Milhouse. Pre Groeninga je navyše najväčším favoritom Ralph, na ktorého vtipoch sa sám dokáže dobre zasmiať.

Matt Groening sa narodil 15. februára 1954 v Portlande v štáte Oregon v USA. Svoje nadanie získal od otca Homera, ktorý bol tiež animátorom, matka Marge bola učiteľkou.

Prešiel viacerými zamestnaniami, až sa v polovici 80. rokov 20. storočia presťahoval do Los Angeles, kde sa zamestnal ako novinár. Začal kresliť komiks Life in Hell (Život v pekle), neskôr bol vydaný v sérii kníh School is Hell (Škola je peklo), Love is Hell (Láska je peklo), Work is Hell (Práca je peklo) a The Big Book of Hell (Veľká kniha pekla). Life in Hell si získal pozornosť hollywoodského producenta a zakladateľa spoločnosti Gracie Films Jamesa Brooksa, ktorý požiadal Groeninga o sériu krátkych skečov.

Počas čakania na stretnutie s Brooksom si však Groening pomyslel, že by sa postavy "z pekla" len ťažkopádne prevádzali do animovanej podoby. V priebehu 15 minút stvoril svet žltých postavičiek, ktoré si načrtol do notesa a pomenoval podľa svojich príbuzných.

Prvý raz sa Simpsonovci na televíznych obrazovkách objavili 19. apríla 1987 v populárnej televíznej šou Tracey Ullmanovej. V programe, ktorý divákom predstavoval objavy z hudobnej a komediálnej sféry, bol odvysielaný dvojminútový skeč s názvom "Good night". Pre veľký úspech sa nové skeče objavili aj v ďalších dieloch, až sa napokon tvorcovia rozhodli vytvoriť samostatnú vyše 20-minútovú epizódu. Prvý diel seriálu nazvaný "Vianoce u Simpsonovcov" bol odvysielaný 17. decembra 1989.

V prvých troch sezónach figuroval ako hlavná postava chlapec Bart Simpson, no postupne sa ukázalo, že najväčší komický potenciál má postava neúspešného, smoliarskeho, tučného a neveľmi dôvtipného otca rodiny Homera Simpsona.

Takmer pravidlom sa stalo, že sa v jednotlivých epizódach objavujú slávne osobnosti, ktoré svojim nakresleným postavám ochotne prepožičali svoj hlas. Medzi stovkami známych ľudí nechýbajú Michael Jackson, Paul McCartney, Elton John, Tom Hanks, Red Hot Chilli Peppers, Aerosmith, Metallica, Rolling Stones, Lenny Kravitz, Sting, Tom Jones či U2.

Slovenskí diváci poznajú Simpsonovcov so skvelým českým dabingom. Homera daboval herec Vlastimil Bedrna, ktorého neskôr nahradil Vlastimil Zavřel, Bartovi prepožičal hlas Martin Dejdar, Lise Simpsonovej herečka Helena Štáchová, ktorú po smrti vystriedala Ivana Korolová. Azda najoriginálnejší je dabing Marge Simpsonovej, o ktorý sa postaral Jiří Lábus.

Simpsonovci získali v roku 2000 vlastnú hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Na konte majú desiatky televíznych cien vrátane 31 sošiek Emmy.

Hudobný časopis Rolling Stone sa už v roku 2002 rozhodol zložiť úctu slávnej kreslenej rodine Simpsonovcov tým, že ich umiestnil na titulnú stránku aktuálneho čísla.

V roku 2007 uviedli do kín aj prvý celovečerný film s rovnomenným názvom, ktorý zarobil vyše pol miliardy dolárov. Najsympatickejšia nefunkčná rodina Ameriky bola tiež ocenená vlastnými poštovými známkami v roku 2009.

Legendárna rodinka v priebehu svojej televíznej existencie získala celý rad ocenení. Medzi inými bol Bart Simpson americkým časopisom Time zaradený medzi päťdesiatku najvplyvnejších osobností zábavného priemyslu a Homer Simpson bol zvolený Najväčším Američanom v sekcii fiktívnych postáv.

Aj keď od prvej epizódy uplynie v decembri 2024 už 35 rokov, tvorcom vtipných postavičiek humor nechýba a skončiť sa nechystajú.

Samotný Matt Groening sa však venoval aj ďalšiemu projektu, 28. marca 1999 bol prvýkrát na stanici Fox odvysielaný animovaný seriál Futurama o živote v roku 3000. V roku 2018 vytvoril svoju prvú produkciu pre Netflix, ide o animovaný seriál Disenchantment.
 

Vyberte región